Wat is trimmen?

 

Trimmen is het verzamelwoord voor de verzorging van hondenvachten.
Rashonden of kruisingen hebben verschillende vachten. Elke vacht heeft een andere behandeling nodig.
Hieronder ziet u de verschillende behandel technieken.

Scheren en knippen:
Tegenwoordig worden bepaalde hondenrassen geschoren omdat het makkelijker te onderhouden is voor de eigenaar van de hond. Met deze techniek wordt een hond deels geknipt en/of deels geschoren. Wel moet de vacht hier geschikt voor zijn. Sommigen vachten kunnen alleen geknipt worden en mogen niet geschoren worden. Ook is het mogelijk om de buik te scheren bij u hond. Bijvoorbeeld bij een langharige herder die vaak klitten heeft op de buik

Plukken:
Plukken betekent kortgezegd, het verwijderen van dode dekharen. Dit kan alleen bij ruwharige honden maar soms ook deels bij Spaniels of Retrievers. Met deze techniek worden de loszittende dekharen verwijderd met de hand. Dit zijn dode haren die tijdig verwijderd moeten worden omdat dit haar er niet vanzelf uitvalt. Als deze haren niet verwijderd worden onstaan er vaak huidklachten en ongewenste geuren.

Kammen en ontwollen:
Honden met stokhaar zoals Herders worden ontwold. Dit betekent dat de dode onderwol verwijderd wordt zodat de hond vrijwel geen haaruitval heeft. Met deze techniek wordt de de hond goed gewassen en de vacht goed gekamd.  Ook worden eventuele klitten hiermee verwijderd.

Efileren:
Met efileren wordt de vacht op bepaalde plaatsen uitgedund. Dit wordt vaak gedaan bij langharige honden die de lengte van de vacht moeten behouden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Golden Retriever. Dit ras wordt nooit helemaal kort geknipt. Efileren bied daarom een uitkomst voor dit ras, zodat de vacht er goed verzorgd uitziet.

Wassen en drogen:
Elke hond heeft op zijn tijd een lekkere gezonde wasbeurt nodig. Eigenlijk kan en mag elke hond lekker in bad. Naast de ontspanning is het ook nog gezond voor de huid en voor de vacht. Zo zijn er ook hondenrassen die alleen maar gewassen worden. Dit wordt gedaan bij gladharige honden zoals de Greyhound of de Deense dog.

Natuurlijk ook:
Bij elke was of trimbeurt hoort standaard het reinigen van oren en ogen en het knippen van nagels indien dit nodig is. 

Comments are closed.